Hur hänger rörelsen ihop?

Datum: Lördag, 29 april, kl 09:30-15.30
Umeå, Folkets hus
Samarbete mellan Västerbottens distriktsavdelningar hos
ABF, SSU, Unga Örnar och LO Ung

Är du medlem?

Är du medlem i någon av ungdomsföreningarna SSU, Unga örnar eller är ung och fackligt ansluten hos LO? Anmäl dig då till 2023 bildningsdag där folk från respektive organisation får träffas, fika, äta mat och lyssna på intressanta föreläsningar med politiker och en journalist som berättar om sina avslöjanden om Amazon. 

Syftet med dagen är att undersöka hur vi som enad arbetarrörelse kan förändra samhället och bilda opinion. En gång i tiden organiserade sig arbetare med varandra för att få bättre arbetsvillkor. Sedan upptäckte vi fler och fler saker som vi kan ordna upp och förbättra. Tack vare folkrörelser är Sverige ett bra land att leva i. Och vi måste fortsätta jobba för att bevara det. 

Arbetarrörelsens historia

Björn Wiechel, riksdagsledamot, berättar vår historia och hur allt hänger ihop idag. Hur vi föreningar från varje organisation samarbetar och driver vår politik.

OBS, det blir inte en lång svartvit historielektion. Det handlar mer om hur dåtid hänger ihop med nutid och hur organisationer samverkar. 

Vikten av gräsrötter

Tomas Aronsson Ylipää, förbundssekreterare Unga Örnar, berättar sin resa genom rörelsen och hur vi skiljer oss från andra partier.

Vad är det som gör oss till gräsrot och vilken betydelse har vårt samarbete? 

Amazon - Bakom framgången

Amazon har gjort grundaren Jeff Bezos till världens rikaste man. Nu har e-handelsjätten etablerat sig även i Sverige.

Företaget vill visa upp en kultur av laganda där medarbetarna ”arbetar hårt, har roligt och skapar historia” och dess logotyp bildar en glad mun.

Men bakom leende paket, hurtfriska motton och peppande evenemang döljer sig en annan verklighet. För framgången vilar också på knäckta ryggar, tuffa arbetsvillkor, osäkra anställningar, övervakning och motarbetande av fackföreningar.

Boken är samtidigt en berättelse om hur arbetsmarknaden förändras i och med den växande e-handeln.

Journalisten Julia Lindblom (f. 1989) har sedan 2019 rest runt till Amazons gigantiska lager i Europa och pratat med lagerarbetare, leveransbud och andra som under hot om uppsägning försöker organisera sig för bättre villkor.

Författaren är journalist på tidningen Arbetaren och tilldelades Svenska Byggnadsarbetareförbundets kulturstipendium för journalistik 2019.


Anmälan stängd

Mejla Samuel på ABF Västerbotten för frågor.
samuel.olsson@abf.se


Bildningsdag med ungdomsrörelsen 2023.pdf

Rekryteringsblad

Ladda ned pdf med program och anmälningslänk för att skriva ut eller skicka vidare till andra medlemmar.